Gå til innhold
13/06/2018

Spa fra Hjartdal

Publisert: av

Spa er rett jeg kjenner fra oppveksten og det var alltid stas når det ble servert. Siden dette er en typisk rett som det blir rester av, smakte det minst like godt, om ikke bedre dagen etter. Det skal sies at man kanskje kunne være litt lei om det dro på den tredje dagen…

Jeg har i min oppvekst aldri tenkt noe spesielt over navnet spa, og har egentlig bare godtatt at denne retten het spa. Men nå i det siste har begynt å undres litt over dette. Hva betyr egentlig navnet på retten spa? Vel første jeg kunne tenke meg var at man «spadde» oppi gryta, men kunne ikke helt slå meg til ro med dette, da det ikke hørtes helt sannsynlig ut. Forhørte meg først litt med familien, men ble egentlig ikke stort klokere der. Retten har rett og slett bare blitt omtalt som «spa», så lenge noen kan huske.

Etter videre leting og tips fra noen Facebook-grupper, kom jeg endelig frem til noe mer fornuftig. Og det er kanskje ikke så rart at ikke mange visste om opprinnelsen til navnet spa? Ordet kan faktisk ha opprinnelse helt tilbake til vikingtiden. Bruken av ordet spa har mest sannsynligvis kommet fra det norrøne ordet spað, som kan oversettes som «tynn suppe». Den gang ble denne suppen kokt på neper og har i senere tid gjort at suppen har fått navnet «nepespa». Nepespa kan man finne som en tradisjonell rett i Setesdal om man skal tro Wikipedia. De nevner også at man i senere tid har byttet ut nepen til fordel for kålrot, som er den ingrediensen jeg kjenner til i spa. Hvorvidt det som nevnes om at man kaller en kålrot for nepe i Setesdal, har jeg ingen bekjentskap til, så det lar jeg være opp til språkvitere og lokalbefolkningen å avklare.

Oppskriften og min tradisjon rundt spa kommer fra min far, som har retten fra Hjartdal, hvor han vokste opp. Så derfor har jeg rett og slett valgt å kalle denne oppskriften for Spa fra Hjartdal. Nå finnes det utallige variasjoner av denne retten, og bare med raske søk på nettet finner man en blant annet en rett med navnet «Spa fra Heddal». Heddal ligger ikke veldig langt fra Hjartdal, og det kan man nesten merke seg ut ifra oppskriften. Selv om den er noe ulik er det mange likheter ved oppskriften, mye i likhet med andre variasjoner av retten man kan finne. Mens vi er inne på variasjoner; jeg har funnet varianter hvor retten serveres sammen med klubb, det tilsettes kål eller kanskje til og med fisk. Men dette har for meg ingenting med spa å gjøre, så derfor ønsker jeg å dele oppskriften på spa, slik jeg har vokst opp med den.

Spa fra Hjartdal

Beregnet for 8 personer

Ingredienser

Grønnsakene

  • 1 kg poteter, kokfaste
  • 3 dl byggryn
  • 3 dl gule erter, tørre
  • 1 kålrot, stor, i skiver
  • 6 gulrøtter, i skiver
  • 4 – 5 l vann
  • salt og pepper

Kjøtt

  • 1,2 kg røkt og lettsaltet svineknoke
  • 400 g storfekjøtt, høyrygg
  • 200 g fenalår, gjerne siste resten av ett helt lår, med bein
  • 400 g lammekjøtt, bog
  • 200 g viltkjøtt
  • 200 g lettsaltet sideflesk

Notat: Du kan bruke akkurat det kjøttet du ønsker eller måtte ha for hånd, det er ingen håndfaste regler rundt dette. Men svineknoken vil jeg anbefale deg å ikke bytte ut, da den tilsetter mye smak til suppekraften. Det samme gjelder også om du har en rest av spekekjøtt liggende så vil dette gjøre suppen får mye god salt smak.

Fremgangsmåte

  1. Om du ønsker kan du legge 3 dl byggryn og 3 dl gule erter i bløt over natten, i forkant av når du skal suppen. Men er ikke nødvendig da suppen har lang koketid.
  2. Ha i godt med vann i en stor kjele, mengden vann varierer litt i forhold til hvor mye kjøtt man har, men det er ikke noe i veien for å tilsette mer i etterkant.
  3. Tilsett 3 dl byggryn og 3 dl gule erter og la det hele få ett oppkok.
  4. Når vannet koker har du i kjøttet, skrur ned temperaturen og lar dette småkoke under lokk i minst 2 timer. Pass på at vannet i kjelen dekker alt kjøttet godt. Er det litt lite fyller du på litt mer.
  5. Når det nærmer seg at kjøttet har kokt i 2 timer, skyll og rens 1 kg poteter, ha de i en kjele med vann og gi de ett oppkok. Kokfaste poteter som; asterix og beate som vi kanskje er mest kjent med, har en koketid på 15 – 20 minutter.
  6. Skrell og del 1 kålrot og 6 gulrøtter i skiver. Kålroten kan du gjerne dele i to først for deretter å dele disse i litt gode tykke skiver, 1 – 1,5 cm. Gulrotskivene trenger ikke å være så veldig tykke, så rundt 1/2 cm er en ok tykkelse.
  7. Etter at kjøttet har kokt i omtrent 2 timer, smak til suppen med salt og ev. pepper. Deretter tilsetter du kålrot og gulrøtter. Kok suppen videre til kålroten har blitt mør. Obs. Sjekk gjerne om kjøttet har blitt mørt før du har i kålroten og gulrøttene.
  8. Server suppen sammen med poteter. Ta ut kjøttet og kålrotbitene av suppen og server for seg selv ved siden av.

Vi spiste ofte en skål med suppe før vi startet på kjøtt, kålrot og poteter. Deretter skar vi av kjøttbiter etter ønske fra det kokte kjøttet, som var blitt lagt til sides. Forsynte oss med poteter og kålrotbiter, for så til slutt å helle over litt suppe.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook