Kjøttboller er en kjent rett og godt likt blant både voksne og barn. Kanskje som oftest i kombinasjon med pasta og tomatsaus? Iallefall finnes det flere måter å servere kjøttboller på, blant annet sammen med poteter slik som vi ofte serverer kjøttkakene. Om det nå er med mos som i Kjøttboller med potetmos og groovy saus eller helt vanlige kokte poteter som våre kjære naboer i Sverige velger.
Denne gangen velger å ikke bare ta kjøttbollene ett steg videre, ved å fylle de med deilig mozzarella. Men også servere de med en frisk kålsalat som passer veldig fint nå som været begynner å bli litt varmere. Sammen med kålsalaten har jeg valgt å lage ovnsstekte potetbåter, som er ett godt og sunnere alternativ til de friterte potetene.
Beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
Mozerellakjøttboller
- 400 g kjøttdeig
- 5 kapteinkjeks, finknust
- 1/2 gul løk, finhakket
- 1 rød chili, finhakket
- 1 egg
- 200 g mozzarellaost
- olje til steking
Ovnsstekte potetbåter
- 700 g poteter, delt i båter
- 2 ss olje
- salt og pepper
Kålsalat
- 300 g hodekål, strimlet
- 4 gulrøtter, strimlet
- 8 ss eplecidereddik
- 2 ss sukker
- 2 ss olivenolje
- salt og pepper
Fremgangsmåte
- Start med å sette ovnen på 230 grader ºC over og undervarme.
- Gjør klar 700 g poteter, skyll de godt siden de skal stekes med skallet på. Del de i passende biter, normalt sett pleier jeg å dele potetene i 6 – 8 båter hver, avhengig av størrelse.
- Ha potetene over i en ildfast form eller på ett stekebrett, bruk gjerne bakepapir om du skal bruke stekebrett. Hell over 2 ss olje og krydre med litt salt og pepper. Bland dette godt slik at krydderet og oljen dekker alle potetene skikkelig.
- Når ovnen er varm setter du potetene inn. De skal stå i 25 – 30 minutter, avhenger litt av størrelsen på potetene.
- Når du har fått potetene inn i ovnen, kan du starte med kålsalaten. Kutt 300 g hodekål og 4 gulrøtter i tynne strimler. Bland sammen 8 ss eplecidereddik, 2 ss sukker og 2 ss olivenolje. Ha dette oppi en bolle sammen med hodekål og gulrøtter. Bland godt og smak til med salt og pepper. Sett kjølig mens du fortsetter med resten av retten.
- Finhakk 1/2 gul løk og 1 rød chili. Knus 5 kapteinkjeks til fint mel i en blender eller lignende. Ha 400 g kjøttdeig i en bolle og start å kna deigen litt. Bland inn løk, chili og kapteinkjeks. Kna deigen litt før du til slutt blander inn 1 egg.
- Del 200 g mozzarellaost i biter.
- Start å lage boller av deigen, deigen bør holde til rundt 12 – 16 boller. Når du har laget en bolle, lag en liten fordypning i midten av den med en finger og legg en mozzerellabit nedi og pakk deigen rundt og form til en fin bolle.
- Finn frem en stekepanne, ha litt olje og varm den opp til medium / høy varme. Stek kjøttbollene i 7 – 10 minutter til de har fått en fått en pen og brun stekeskorpe. Sjekk gjerne en av de større kjøttbollene for sikkerhetsskyld før du tar de av.
- Ta ut kålsalaten fra kjøleskapet og bland den en siste gang før servering.
- Server mens kjøttbollene er varme, sammen med ovnsstekte potetbåter og kålsalat.