Gå til innhold
22/08/2017

Hamburger med pommes frites

Publisert: av

Det er sikkert mange som har hamburger høyt oppe på favorittene av matretter når det kommer til kosemat. Men jeg tror nok også mange forbinder hamburger med «junk-food», noe jeg mener blir helt feil. Jeg skal ikke si noe imot at det en stor andel av «fast-food»-kjedene rundt om har hovedfokus på nettopp hamburger, men det betyr ikke på noen måte at dette er slik en hamburger bør være. For min del bør en hamburger for det første være såpass høy at det nesten er litt vanskelig å angripe den og når man først har klart å sette tenne sine inn i den og biter over kommer det herlige og saftige smaker sigende ut av hamburgeren.

I det siste har det også kommet en del spesialiserte «burgersjapper» rundt om i landet, spesielt i hovedstaden vår, gode eksempler på dette er Munchies, Burger Bar, Burger Joint, Illegal Burger og Døgnvill Burger. Disse restaurantene om man vil kalle de det, er i sterk kontrast til de andre «fast-food»-kjedene man vil finne overalt og kan enkelt og greit kalles for «gourmet-burgere».

Jeg har over en lengre periode prøvd meg frem på forskjellige oppskrifter for å få god smak på hamburgerne mine. Følte i en lenger tid at selve burgeren i seg selv ble noe smakløs, etter en del forsøk endte jeg opp på denne oppskriften, som jeg gjerne vil dele med dere. En smakfull og saftig burger med et lite spicy kick.

Hamburger med pommes frites

Beregnet for 4-6 voksne

Ingredienser

Hamburger

  • 300 g karbonadedeig av storfe
  • 300 g kjøttdeig av storfe
  • 12 kapteinkjeks, finknust
  • 2 ts dijonsennep
  • 1 egg
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 rød chili, finhakket
  • 1/2 gul løk, finhakket
  • 2 ts paprikakrydder
  • 1 ts chiliflakes, finknust
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • litt olje til steking

Tilbehør

  • 6 hamburgerbrød
  • 6 skiver cheddar-ost
  • 280 g bacon
  • 1/2 agurk, i skiver
  • 2 tomater, i skiver
  • 1 crispysalat
  • 1 gul løk, i skiver

Pommes frites

  • 10 store poteter, delt i staver
  • salt og pepper
  • 1/2 ts maldon flaksalt
  • olje til fritering

Kokebloggens Spicy Dressing

  • 0,5 dl majones
  • 0,2 dl sriracha
  • 0,3 dl heinz tomatketchup
  • 0,3 dl lettrømme
  • 0,2 dl rapsolje
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 ss akasiehonning

Fremgangsmåte

  1. Start med å blande sammen 300 g karbonadedeig av storfe og 300 g kjøttdeig av storfe. Knus 12 kapteinkjeks til fint støv i en blender eller lignende. Hell de knuste kapteinkjeksene over i kjøttblandingen sammen med 1 egg og 2 ts dijonsennep og bland godt.
  2. Ha 1 ts tørkede chiliflakes i en morter og knus det til det blir små fine biter. Bland de knuste tørkede chiliflakes sammen med 1/2 ts salt, 1 ts pepper og 2 ts paprikakrydder.
  3. Finhakk 1 rød chili, 1 fedd hvitløk og 1/2 gul løk.
  4. Ha chili, hvitløk og løk i kjøttblandingen og bland det godt inn, bland deretter inn krydderblandingen inn i kjøttblandingen.
  5. Del opp kjøttblandingen i ønskede størrelser, for denne mengden vil jeg dele de oppi 6 like deler. Del gjerne opp i mindre eller flere om du ønsker dette.
  6. Start med å forme runde baller av alle delene og press de flate (1-2 cm tykke). De vil trekke seg sammen og bli litt tykkere under steking.
  7. Stek hamburgerne på medium-sterk varme til de har fått en fin og gyllen overflate og er helt gjennomstekt. Det er veldig viktig at hamburgerne er varmebehandlet helt igjennom siden vi jobber med kvernet kjøtt, det skal ikke vær noen antydning til rosa i midten av en hamburger. Det er også mulig å steke hamburgerne slik at de får en fin stekeskorpe for deretter å avslutte steking i ovn, om du ønsker dette sett ovnen din på 200 grader celcius og la de steke i rundt 5-minutter til kjernetemperaturen har blitt 72 grader. Personlig foretrekker jeg å steke de i pannen eller på grill.
  8. Vask og del 10 store poteter i staver (1 cm x 1 cm), du velger selv om du ønsker å skrelle potetene eller ikke, strengt tatt ikke nødvendig. Skyll potetene i kaldt vann for å få vekk mest mulig stivelse, legg de til sides på litt kjøkkenpapir og la de tørke av seg litt væske. Kok potetene på svak varme til de blir akkurat møre, pass på at du ikke koker for lenge, da er det lett for at de blir ødelagt. Legg til sides igjen og la de renne av seg vann.
  9. Start med å gjøre klar tilbehøret til hamburgerne. Kutt 2 tomater, 1/2 agurk og 1/2 gul løk og stek 280 g bacon.
  10. Bland sammen ingrediensene til spicy dressingen og sett kjølig.
  11. Lag pommes friten til slutt, da den smaker best fersk. Når potetstavene har fått rent av seg det meste av vannet, varm opp en kjele eller wokpanne som tåler en del varme med olje. Husk å fritere potetstavene i små porsjoner av gangen. Start med å fritere potetstavene på medium / sterk varme (rundt 160 grader) til de får en fin og gyllen overflate. Ta de ut og la de renne av seg igjen. Skru opp temperaturen til sterk varme (rundt 180) grader og gi potetstavene en siste runde i oljen til de blir crispy og fine.
  12. Bygg hamburgerne etter eget ønske, personlig liker jeg å ha de i følgende rekkefølge; start med salat, dressing hamburger, ost, løk, tomat, agurk og avslutt med bacon. Server sammen med nyfritert pommes frites og nyt!

 

Forrige og neste innlegg

Del din mening!

comments powered by Disqus

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook