Når det skal serveres koldtbord er potetsalat blant de rettene som for meg er en absolutt nødvendighet og jeg kan ikke huske sist jeg fikk servert eller serverte koldtbord uten. Det skal sies at potetsalat ikke er den eneste retten jeg mener er obligatorisk på koldtbordet, for min del bør det også være minst en grønn salat og eggerøre, gjerne med røkt laks. Jeg serverer ofte koldtbordet mitt med waldorfsalat, men ser det ikke som en nødvendighet. Andre mener kanskje også at kabaret er en klassiker som må frem. Har du kanskje noen favoritter du ikke kan leve uten? Legg gjerne igjen en liten kommentar i kommentarfeltet under oppskriften.
8-10 personer som tilbehør til koldtbord
Ingredienser
- 900 g poteter, kokfaste (asterix/ beate)
- 2 grønne epler (granny smith)
- 1 stor purreløk, i biter
- 1 beger lettrømme (300g)
- 1 pose majones (115 g)
- 0,5 dl lettmelk
- 1/2 sitron, saften
- 1 ss olivenolje
- salt og pepper
Fremgangsmåte
- Start med å koke 900 g poteter, kok de gjerne med skall.
- Når potetene er ferdigkokt hell av vannet og legg de til kjøling.
- Del 1 stor purreløk i mindre biter. Husk å skylle purreløken godt, da den ofte inneholder en del grus. Måten jeg pleier å gjøre dette på er å kutte to snitt i løken på langs som krysser nesten helt ned til roten, slik at man får fire kvarte deler. Deretter skylle den under kaldt vann fra roten og ned, slik at jeg får vekk mesteparten av grusen som måtte være der. Etter dette er det lett å dele purren i mindre biter.
- Vask og del 2 grønne epler i mindre biter, del de gjerne i båter før du kutter de i mindre biter.
- Bland sammen 1 beger lettrømme, 1 pose majones, 0,5 dl lettmelk, saften fra 1/2 sitron og 1 ss olivenolje. Smak til med salt og pepper.
- Skrell og del potetene i små terninger (1 cm x 1 cm).
- Ha poteter, purreløk og grønne epler i en stor bolle, hell over rømmeblandingen og bland godt.
- Potetsalaten har godt av å stå kjølig en god stund før servering, så lag den gjerne dagen i forveien og la den stå i kjøleskapet over natten.