Gå til innhold
13/06/2018

Polenta med sprøstekt bacon og vårløk

Publisert: av

Når det kommer til italiensk mat får mange umiddelbare assosiasjoner til pasta. Men er dette alt Italia har og by på? For ikke så altfor lenge siden var faktisk pasta mer fremmed for en del italienere enn polenta, blant annet i regionene Lombardia, Friuli og Veneto. Felles for disse regionene er at de ligger i den nordlige delen av Italia og har nok fått en del innflytelse fra grensende naboland, som kan ha vært årsaken til at det tok litt lenger tid med å få pastaen skikkelig på bordet.

Polenta er laget av tørket mais som har blitt kvernet til grovt mel. Typisk vil du finne maismel til polenta under forskjellige betegnelser. De mest vanlige er polenta, corn meal, corn flour, maismel og grits. Du vil kunne finne både hvit og gul, hvorav den mest vanlige til polenta er gul.

Regler? Ja, du har kanskje fått med deg at det finnes en del regler som må følges når man skal lage polenta? Vel de aller fleste kan du bare glemme. Det viktigste av alle reglene er blandingsforhold, vel det er ikke helt korrekt det heller. Blandingsforholdet når det kommer til polenta som sies å være 1 del polenta til 4 deler væske. Dette kan variere veldig mye fra maismel til maismel. Men ja, blandingsforhold er viktig for å få riktig konsistens.

Konsistensen? Vel den er egentlig opp til hver enkelt å bestemme. Normalt kan man kanskje si at konsistensen på polentan skal tilsvare en litt myk eggerøre. Man ønsker helst ikke at en polenta skal være for «rennende».

Andre sier at man må bruke en tresleiv til å røre med, at man helle melet oppi fosskokende vann, passe på å røre hele tiden og at man må passe på å bare røre i en retning?

Selvfølgelig er det mye tradisjon knyttet til disse «reglene» og mye nyttig flere av de også. Men man trenger ikke å følge disse «reglene» slavisk om man ønsker å lage god polenta. Av disse tipsene kan jeg heller si at det å passe på å røre, ikke hele tiden men inniblant, er ett bra tips. Hvis du lar polentaen stå for lenge uten å røre ender du fort opp med at det danner seg en liten «skorpe» på toppen av polentaen som vil tilføre en litt usmakelig konsistens om du rører den inn. Samtidig som at det er veldig lett for at den brenner seg i bunnen.

Hva kan man bruke polentaen til? Den kan brukes til forrett, hovedrett og siderett. Server den varm eller kald. Server den som en grøt eller brød. Mulighetene er mange.

Sjekk ut mine andre italiensk-inspirerte oppskrifter her, du vil finne mye pasta, men det håper jeg vi kan få en ordning på om ikke så lenge.

Polenta med sprøstekt bacon og vårløk

Beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

  • 2,5 dl maismel (polenta-mel)
  • 7 dl vann
  • 3 dl melk
  • 100 g smør
  • 100 g grana padano, revet
  • 250 g bacon, små biter
  • 5 vårløk, i skiver
  • salt og pepper
  • olje til steking
  • olivenolje

Fremgangsmåte

  1. Start med å koke opp 7 dl vann.
  2. Finn frem 2,5 dl maismel og hell det sakte oppi det kokende vannet mens du rører rundt.
  3. Rør maismelet godt inn og tilsett 3 dl melk gradvis, til du får ønsket konsistens. Den vil fastne litt under kokingen så lag den gjerne litt mer flytende enn det sluttresultatet du ønsker.
  4. La polentan koke på svak varme, under jevnlig omrøring i 45 minutter. Pass på at konsistensen ikke blir for tykk underveis. Spe med melk om nødvendig.
  5. Del opp 250 g bacon i små biter. Ha litt olje i en stekepanne og varm opp til medium/ høy varme og stek baconet til det har blitt sprøtt. Legg det til sides på litt kjøkkenpapir og la det renne av seg stekefett.
  6. Skjær 5 vårløk i skiver og stek det raskt i en stekepanne på medium/ høy varme, omtrent 1 – 2 minutter.
  7. Når det er omtrent 15 minutter igjen av koketiden til polentaen har du i 100 g smør og 100 g grana padano. Rør dette godt inn og la polentaen koke seg ferdig under omrøring.
  8. Server polentaen rykende varm sammen med bacon og vårløk. Ha gjerne litt god olivenolje over før servering.

 

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook