Gå til innhold
13/06/2018

Lev litt lettere, ny spekemat-serie fra Grilstad

Publisert: av

REKLAME: Jeg har hatt gleden av å kunne teste ut produktet «Lev litt lettere», som nylig har kommet i butikkhyllene. Lev litt lettere er en ny spekemat-serie fra Grilstad, som inneholder mindre fett og salt enn de tradisjonelle tilsvarende produktene.

Lev litt lettere | Grilstad

Grilstad har lansert tre produkter i serien; salami, speket kalkunfilet og spekeskinke. Produktet jeg var mest spent på var nok salamien, jeg har sett kokt salami i butikken før, men har aldri prøvd det. Det at produktet i tillegg til å være speket, har blitt kokt, gjør noe med konsistensen. Noe som kanskje virket litt uvant ved først smaking. Men det at kjøttet inneholdt betraktelig mindre fett og salt enn den ordinære salamien, merkes i grunn ikke på smak og lukt. Det som er viktig å bemerke seg er at det ikke «bare» er fett det er mindre av, men mer spesifikt de mettede fettsyrene. Les gjerne mer om mettet og umettet fett hos MatPrat.

SalamiSpeket kalkunfilet | Lev litt lettere | Grilstad

Speket kalkun er en type produkt jeg ikke tidligere har prøvd ut, da jeg som oftest kjøper speket svinekjøtt i en eller annen form. Men det er alltid spennende å prøve nye ting. Av de tre produktene jeg testet er dette produktet testens klart magreste alternativ med 2.2 g fett per 100 g. Dette er omtrent samme mengde man vil finne i kokt skinke, kanskje ikke så overraskende heller, da kalkun er ett veldig magert kjøtt. Det smaker distinkt og gjenkjennelig spekemat av dette kjøttet, med en anelse krydret vri som gjør at det skiller seg ut fra annet spekekjøtt.

Speket kalkunfilet | Lev litt lettere | Grilstad

For mange vil nok spekemat assosieres med fest og kos fremfor det mer hverdagslige. Og det er sikkert en del som har kuttet ned på saltpølsen/ salamien i nistepakken på grunn av det høye saltinnholdet. Jeg vet iallefall at jeg selv har kuttet ned på inntaket av salami, selv om jeg elsker smaken.

Det er jo viktig og bemerke seg, selv om det er ganske kjent at spekemat og typiske salte pålegg inneholder en del salt, vil det nok også være en del som ikke er helt oppmerksomme den faktiske mengden salt de inneholder. Og denne kan fort gjøre at for mange vil havne under kategorien «skjulte salter», se gjerne innlegget jeg skrev i forbindelse med World Salt Awareness Week 2016 for mer informasjon rundt skjulte salter.

Når produktene begynner å få såpass lavt saltinnhold som Lev litt lettere – Salami, kan man faktisk begynne å tenke på de som gode alternativer i hverdagen. Som for eksempel i nistepakken; kokt egg og salami er jo en himmelsk kombinasjon.

Nistepakke | Lev litt lettere | Grilstad

Av produktene jeg testet vil jeg nok si at Lev litt lettere – Spekeskinke ble den store favoritten. Det at kjøttet inneholder mindre fett har ikke gjort noe på saftigheten og smaken. Man ville kanskje tro at mindre salt ville ha stor innvirkning, siden spekemat er notorisk for å være salt i smak. Vel, det kan jeg bare avkrefte, hadde jeg ikke visst bedre hadde jeg nok trodd jeg spiste helt ordinær spekeskinke.

Alt i alt, veldig fornøyd med produktene. Men som sagt, skulle jeg ha valgt en favoritt blir det nok Lev litt lettere – Spekeskinke som stikker av med seieren. Har du prøvd noen av disse? Hva ble din favoritt?

 

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook