Høsten er for mange tiden for sopp og lam. Sopp er noe vi er så heldige å ha tilgang til året rundt i butikken, men når høsten kommer får sjampinjongen selskap i disken av kantarellen. Kantarellen er for mange kronjuvelen av sopp og en ettersøkt sopp på mange soppturer.
I denne retten har jeg valgt å bruke både sjampinjong og kantarell, noe som skaper en spennende kombinasjon i både smak og tekstur.
Nå har det seg slik at når jeg jobber med baking av rosenkål har jeg lett for å bli fristet til å slenge på honning og soyasaus, da dette er en helt guddommelig kombinasjon. Jeg klarte å dy meg og fikk slengt på sriracha, salt og pepper som planlagt. Dette er med på gi salaten ett lite kick og fungerer helt utmerket sammen de bakte rødbetene.
Beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
- 3 dl byggryn, ferdig utvannet
- 6 dl vann
- 1/2 ts salt
- 150 g sjampinjong, i biter om nødvendig
- 150 g kantarell, i biter om nødvendig
- 2 ss smør
- 400 g røkt bacon, i biter
- 350 g rosenkål, delt i to
- 200 g rødbeter,skrelt, i biter
- 2 ss sriracha hot sauce
- 2 ss vann
- salt og pepper
- olje til steking
Fremgangsmåte
- Kvelden i forveien, legg 3 dl byggryn i bløt i kaldt vann (minst 8 timer i forvein før de skal kokes). Om du ikke får lagt de i bløt kan de kokes uten å legges i bløt, men de vil trenge en god del mer tid.
- Ha 6 dl vann i en kjele samme med 3 dl byggryn og ha i 1/2 ts salt. La dette koke til byggrynene i 30-40 minutter til de har blitt møre.
- Forvarm ovnen til 180 grader celcius.
- Skrell 200 g rødbeter og del de i mindre biter. Del 350 g rosenkål i halve biter. Legg rødbeter og rosenkål i en ildfast form. Bland 2 ss sriracha og 2 ss vann og hell det over rødbetene og rosenkålen, bland godt og strø over litt salt og pepper. Sett de inn i ovnen og la de steke i 15-20 minutter. Til fordel kan du skru på grillfunksjonen de siste 5 minuttene for litt ekstra farge.
- Om soppen er stor, kan du dele den i mindre biter om ønskelig. Stek 150 g sjampinjong og 150 g kantarell i en tørr, varm stekepanne. Pass på at væsken som kommer fra soppen fordamper mest mulig og ikke blir liggende, blir den liggende koker du soppen istedenfor å steke den.
- Når du ser at mesteparten av væsken har fordampet og soppen har nesten halvert i størrelsen, ha i 2 ss smør og stek videre til alt smøret har trekt inn. Smak til med salt og pepper. Legg soppen til sides.
- Ha i 400 g baconbiter og stek til det er blitt sprøtt.
- Når byggrynene er ferdigkokt, heller du av overflødig kokevann.
- Bland alle ingrediensene og server.