Dorade er en fisk som er tilgjengelig i de fleste fiskedisker med over middels utvalg. Blant annet i større Ica-, Meny- og Sparbutikker og om butikken ikke har det, tror jeg ikke det vil være noe problem å få bestilt det inn. Dorade er en fisk som tilhører arten havkrusser og er en veldig populær matfisk. Hvorfor denne fisken er så populær er lett å forstå når man har tilberedt og smakt det en gang, siden denne fisken er ufattelig lett å gjøre klar, steke og har en nydelig smak og tekstur.
Retten henter inspirasjon i de spennende smakene man kan finne i middelhavsretter i både Marokko og Portugal. Kombinasjonen av sterkt, søtt og syrlig skaper et harmonisk samspill av smaker og vil gi deg en opplevelse du sent vil glemme.
Jeg har merket meg en del snakk om gojibær i det siste og tenkte jeg kunne prøve å bruke de i en rett. Tørkede bær og frukter kan være veldig godt i en salsa. Tørkede gojibær fungerte helt utmerket i en salsa sammen med tørkede tomater, paprika og koriander. Det har vært mye diskusjon rundt disse bærene, mye som går på hvor sunne de faktisk er. Det har blitt sagt at det benyttes en del sprøytemidler som ikke er godkjent i produksjonen som gjør at bærene kanskje ikke har hatt en så stor helsegevinst man trodde. Da er det godt det finnes økologiske alternativer, med de samme sunne egenskapene, men produsert uten sprøytemidler.
Beregnet for 2 voksne
Ingredienser
- 500 g dorade, 1 hel fisk
- 3 ts harissa
- 1 klype safran
- 1 kopp couscous
- 1 gul løk, finhakket
- 1 rød chili, finhakket
- 2 ss tomatpuré
- 1 boks røde kidneybønner
- 1 boks hele flådde hermetiske tomater
- 50 g tørkede gojibær
- 50 g soltørkede tomater
- 1 rød paprika, strimlet
- 1 neve koriander
- 1 sitron
- 1 granateple
- olivenolje
- pepper
Fremgangsmåte
- Start med å koke vann til couscousen, bruk vannkoker om du har det, ellers bare kok vann i en kjele.
- Når du har kokende vann, finner du frem en bolle, ha oppi 1 kopp med couscous og 2 kopper med varmt vann. Rør raskt rundt og legg en tallerken eller lignende over som lokk. La dette stå til du skal servere.
- Rens fisken. Lag krysssnitt i kjøttet på fisken ned til beinet ca. 1×1 cm. Krydre den med salt og pepper, ha over litt olivenolje og gni det hele inn.
- Ha fisken i en tørr varm panne og stek den 2-3 minutter på hver side til skinnet har blitt sprøtt og gyllent.
- Finn frem et glass eller kopp som tåler varme, ha i 1 dl med varmt vann og 1 klype med safran. Rør raskt rundt i glasset med en skje.
- Når fisken har fått sprøtt og gyllent skinn på begge sidene, ta 3 ss med harissa og legg oppå fisken. Ta vannet som du blandet med safran og hell over harissaen.
- Skru ned temperaturen på pannen litt og «krønsj» litt bakepapir og legg det over pannen som et lokk.
- Ha gojibær, soltørkede tomater, paprikastrimlene og korianderstilkene, med litt blader i en blender og blend. Ha i litt olivenolje, skvis litt saft fra halve granateple og saften fra en halv sitron. Blend videre til halv-chunky masse. Sett til sides.
- La fisken steke videre til den er ferdig, fisken er ferdig når kjøttet løsner lett fra beinet.
- Når fisken er ferdig, ta den ut og la den hvile litt.
- I samme panne tilsetter du finhakket løk og chili lar dette steke i 2-3 minutter.
- Ha i tomatpuren og gi det et lite oppfres før du tilsetter hermetiske tomater og røde kidneybønner. Knus tomatene litt med en stekespade eller lignende. La dette koke videre i 4-5 minutter.
- Før servering dryss litt granateplefrø, koriander, olivenolje og nykvernet pepper over det hele.
- Server gjerne med sitron/ limebåter som kan skives over underveis.