Gå til innhold
13/06/2018

Chili con carne

Publisert: av

Chili con carne betyr rett og slett chili med kjøtt. Dette er en krydret gryterett som tradisjonelt lages med chili og kjøtt. Som mange andre retter er det alltid litt diskusjon om opphavet. Og mange vil nok si at retten har sitt opphav fra mexico, men har mer trolig sitt fødested ett sted i Texas.

Men det er kanskje ikke så rart at vi blander litt mellom mat fra Mexico og mat fra Texas, de ligger tross alt grensende mot hverandre. Og ikke bare det, de har faktisk fått en felles matkultur som vi i Norge er godt kjent med. Nemlig texmex. Helt enkelt og greit Texas og Mexico satt sammen til ett fengende ord.

Typen kjøtt som brukes trenger ikke nødvendigvis å være okse, som kanskje er den mest kjente varianten som er brukt. Normalt vil man også finne bønner og tomater i chili con carne, og den mest populære er da kidneybønner.

Denne oppskriften er av den mer kjente varianten som man her til lands er mer kjent med, med enkle, kraftige og herlige smaker. Det tar litt tid, mye av det er koking så man trenger ikke å følge så mye med. Absolutt verdt det.

Chili con carne

Beregnet for 4 personer

Ingredienser

  • 400 g kjøttdeig av storfe
  • 800 g hele flådde hermetiske tomater (2 bokser)
  • 600 g kidneybønner (omtrent 300 – 400 g nettovekt)
  • 4 dl kjøttkraft
  • 1 løk, finhakket
  • 1 grønn paprika, i små biter
  • 1 rød paprika, i små biter
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 rød chili, finhakket
  • 1 ts spiskummen
  • 1 ts røkt paprikakrydder, kan erstattes med vanlig paprikakrydder
  • 1 ts chilikrydder
  • olje til steking
  • salt og pepper

Server gjerne med Dampet ris, tortillachips og rømme

Fremgangsmåte

  1. Ha litt olje i en stor gryte og varm til medium/ høy varme. Start med å brune 400 g kjøttdeig av storfe.
  2. Finhakk og rens 1 løk, 2 fedd hvitløk og 1 rød chili.
  3. Når kjøttdeigen er ferdig brunet har du i løk, hvitløk og rød chili og lar dette steke videre i 2 – 3 minutter.
  4. Bland sammen 1 ts spisskummen, 1 ts røkt paprikakrydder og 1 ts chilikrydder. Ha krydderblandingen oppi gryten, rør godt og la det steke i 1 – 2 minutter.
  5. Ha i 800 g  hele flådde hermetiske tomatene og mos de til mindre biter. La dette få koke opp før du skrur ned platen til medium varme.
  6. Hell over 4 dl kjøttkraft og la det koke videre.
  7. Del 1 grønn paprika og 1 rød paprika i biter og ha det oppi gryten. Rør godt. La alt småkoke i minst 30 minutter uten lokk.
  8. Skal du servere med Dampet ris kan du sette den på nå, så er den klar til gryten er ferdig.
  9. Hell av laken av 600 kidneybønner, tilsett i gryten og bland godt. La det koke videre i 15 minutter før du tar av gryten. Smak til med salt og pepper.
  10. Server Chili con carne sammen med Dampet ris, tortillachips og litt rømme.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook