Lettsaltet røkt svinekam er ett smakfullt stykke kjøtt som passer veldig fint om sommeren. Siden sommeren fortsatt såvidt glimter med sin tildsteværelse, tenkte jeg at kunne dele denne enkle og smakfulle oppskriften på glasert svinekam med dere.
Svinekam kan også fungere fint til høstmaten, men da gjerne server med herlige stekte rotgrønnsaker. Men for oss som fortsatt ønsker oss litt av den sommerlige følelsen kan vi servere den med en frisk kålsalat og sprøe ovnsbakte poteter.
Beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
Glasert svinekam
- 1,5 kg røkt svinekam
- 1 ss dijonsennep
- 3 ss soyasaus
- 4 ss honning, flytende akasie
Ovnsbakte poteter
- 1 kg poteter, kokfaste (amandine)
- 1 ts flaksalt
- 0,5 dl rapsolje
Kålsalat
- 400 g hodekål, i tynne strimler
- 1 gulrot, revet eller skjært i tynne strimler
- 2 selleristenger, i tynne skiver
- 1/2 dl eplecidereddik
- 2 ss olivenolje
- 2 ss honning, flytende akasie
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 180 grader celcius over og undervarme.
- Bland sammen ingrediensene til glaseringen, 1 ss dijonsennep, 3 ss soyasaus og 4 ss honning. Snitt opp fett-siden på svinekammen i tynne «striper» og pensle over med litt av glaseringen. Beregn omtrent 1/4 av glaseringen.
- Stikk ett steketermometer inn i midten av svinekammen, sett inn i ovnen og la den stå i rundt 1 – 1,5 time til steketermometeret viser rundt 60 grader. Ta ut svinekammen og pensle på resten av glaseringen og sett svinekammen tilbake i ovnen og la den stå i 15 – 30 minutter.
- Skjær 400 g hodekål i tynne strimler. Skrell og skjær 1 gulrot i tynne strimler. Rens og skjær 2 selleristenger i tynne skiver.
- Bland sammen 1/2 dl eplecidereddik, 2 ss olivenolje og 2 ss honning for å lage dressingen.
- Ha dressingen over hodekål, gulrot og selleristengene og bland dette godt. Sett kjølig til du skal servere.
- Når det begynner å nærme seg at svinekammen er ferdig, kan du starte på potetene.
- Skyll 1 kg poteter og ha de i en kjele med vann, la de koke i 10 minutter før du heller av vannet. La kjelen med poteter stå litt på platen, uten lokk, for å fordampe mest mulig av væsken som er igjen.
- Ta ut svinekammen og la den hvile til potetene er ferdig. Omtrent 20 – 30 minutter. Skru opp temperaturen i ovnen til 225 grader celcius.
- Sett på lokk på kjelen og rist potetene slik at de blir litt «ruglete» i overflaten. Men pass på at du ikke rister så hardt at skallet blir ødelagt.
- Ha potetene i en ildfast form, spre de godt ut og hell over 1/2 dl rapsolje og dryss over 1 ts flaksalt. Bland god, sett i ovnen og la de stå i 20 – 30 minutter, til de har fått en gyllen og sprø overflate.
- Skjær svinekammen mellom «ribbeina» og server sammen med ovnsbakte poteter og kålsalat.