Gå til innhold
13/06/2018

Svin carré med stekte grønnsaker og boulangère-poteter

Publisert: av

Høsten har kanskje ikke de største tradisjonene for svinekjøtt, men siden svin er svært allsidig og gjør seg godt hele året rundt, kan man finne allverdens variasjoner og glede seg med. Svin carré er kanskje ikke det vanligste stykke man finner i butikken, men siden jeg fant det, tenkte jeg at man måtte iallefall prøve det. Kjøttet kunne gjerne hatt litt lengre bein for presentasjons skyld og kunne til fordel også kanskje vært surret.

Sammen med svinekjøttet valgte jeg å servere stekte grønnsaker og sopp, sammen med boulangère-poteter og en søt sennepsaus.

Svin carré med stekte grønnsaker og boulangère-poteter

Beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

Kjøtt

  • 800 g svine carré
  • salt og pepper
  • olje til steking

Boulangère-poteter

  • 1 kg poteter, skrelt, i tynne skiver
  • 2 løk, små, skrelt, i tynne skiver
  • 1 håndfull frisk salvie (20-30 g), finsnittet
  • 3 dl kyllingkraft
  • 50 g parmesan, grana padano, revet
  • 50 g smør
  • 1 ts sukker
  • salt og pepper

Stekte grønnsaker og sopp

  • 2 gulrøtter, skrelt, finkuttet
  • 1 rød løk, i tynne skiver
  • 150 g asapargesbønner
  • 150 g kantarell
  • 150 g sjampinjong
  • 100 g kløverspirer
  • smør til steking
  • salt og pepper

Sjalott- og sennepssaus

  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 1,5 dl tørr hvitvin
  • 1,5 dl kyllingkraft
  • 1 ss grov sennep
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ss fersk timian, finhakket
  • litt smør til steking

Fremgangsmåte

  1. Start med å gjøre klar potetene til boulangère-potetene, skrell 1 kg poteter og kutt de i tynne tynne skiver.
  2. Varm opp 3 dl kyllingkraft. Sett ovnen på 180 grader celcius.
  3. Rens og finsnitt 2 løk, finn frem en panne eller kjele og ha i litt olje. Stek løken sammen med 1 ts sukker til den blir gyllen og blank.
  4. Finsnitt 1 håndfull med salvie-blader.
  5. Finn frem en ildfast form og legg poteter, stekt løk og salvie-blader lagvis i tynne lag. Når du har fått fylt opp formen, hell over 3 dl kyllingkraft og dryss over 50 g parmesan. Kvern over litt pepper og strø over litt salt. Del 50 g smør opp i små terninger og spre det over formen.
  6. Sett formen inn øverst i ovnen og la den stå i rundt 50-60 minutter. Til det øverste laget har blitt gyllent og sprøtt. Du kan begynne og sjekke potetene etter at de har støtt i 50 minutter.
  7. Skrell og kutt 2 gulrøtter i tynne skiver diagonalt.
  8. Kutt av endene på 150 g aspargsbønner.
  9. Rens 150 g kantarell og 150 sjampinjong, ikke vask men tørk av med ett kjøkkenpapir eller børst av med en børste. Del soppen i biter om de er litt store, er det små kan du bare la de være.
  10. Siden jeg har valgt å pannesteke svinestykkene i denne oppskriften deler du svin carréen i mellom beinstykkene. Gni de godt inn med salt og pepper.
  11. Ha litt olje i en stekepanne og stek svinestykkene til de er nesten gjennomstekt. Ha de over i en ildfast form og stek de ferdig sammen med potetene i ovnen.
  12. Tørk over stekepannen du brukte til svinekjøttet eller finn en ny og ha i litt olje. Ha oppi 2 finkuttede gulrøtter, 150 g  aspargesbønner, 1 rødløk i tynne skiver. Stek i 4-5 minutter til de har fått fin farge. Sett til sides.
  13. Tørk over stekepannen igjen og ha i 150 g kantarell og 150 g sjampinjong. Pass på at væsken som kommer fra soppen fordamper mest mulig og ikke blir liggende, blir den liggende koker du soppen istedenfor å steke den. Skulle det komme for mye væske kan du ta litt vekk med litt kjøkkenpapir.
  14. Når du ser at mesteparten av væsken har fordampet og soppen har nesten halvert i størrelsen, ha i 2 ss smør og stek videre til alt smøret har trekt inn. Smak til med salt og pepper. Legg soppen til sides.
  15. Finhakk 2 sjalottløk, stek den i litt smør til den har fått en gyllen overflate, men ikke la den ta farge. Tilsett 1,5 dl hvitvin og la den redusere til 1/2 av væsken.
  16. Tilsett 1,5 dl kyllingkraft og kok opp. Ta sausen av kjelen, rør inn 1 ss fersk finhakket timian, 1 ss grov sennep og 1 ss dijonsennep. Sil sausen og la den sitte på lav varme på en plate mens du gjør klart resten.
  17. Server svinekjøttet sammen med boulangère-potetene, de stekte grønnsakene, soppen og sennepsaus. Dryss litt kløverspirer over grønnsakene før servering.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook