Gå til innhold
13/06/2018

Vårruller med kjøttdeig og hjertesalat

Publisert: av

Jeg tror mange assosierer skikkelig sprø vårruller med restaurantbesøk. Personlig har jeg ikke laget mye vårruller hjemme, men har til tid og annen prøvd meg på de frosne som man får kjøpt i butikken. Ikke med den største suksessfaktoren. For det første blir de ikke skikkelig sprø, de blir liksom mer som en våt og seig deig. Dette har noe med at de for det første ikke friteres, men jeg mener også å erindre at dette var «egg rolls». «Egg rolls» som også er en form for vårruller, men kanskje ikke det man i Norge forbinder mest med vårruller, er laget av en deig med en blanding av egg og mel.

Po piah tod (korriger meg gjerne på stavelsen her, da jeg har sett så vanvittig mange varienter der ute) som er en thailandsk type vårrull minner mye mer om det man vil få servert på restauranter i Norge. De er laget med en blanding av vann, hvetemel og salt. Mye likt hvordan hvetetortillaer lages. De rulles tynt og stekes raskt i panne. Disse vårrullene kan du servere som de er eller fritere de om man ønsker ett skikkelig crispy og smakfullt resultat.

Når det kommer til fyll står man ganske fritt. Typisk vil du nok finne en form for kål/ salat, gulrøtter og svinekjøtt. Jeg har valgt å bruke kjøttdeig av storfe i disse og hjertesalat. Sammen med det har jeg gulrøtter, vårløk og chili. Da får man det saftig, friskt og med litt styrke. Helt perfekt.

Jeg brukte frosne vårrullpapir som jeg kjøpte i en «asia-butikk». Dette er noe de fleste «asia-butikker» har i sitt sortiment. Sorten jeg brukte het «Tyj spring roll pastry». Har ikke brukt noen andre varianter enn denne, men jeg har ikke hatt noen problemer med bruken av disse og de har vært enkle og jobbe med.

Før du begynner å rulle/ brette vårrullene lar du pakken med vårrullpapir ligge ute i romtemperatur i 30 minutter. Når du har åpnet pakken legg ett lett fuktet kjøkkenhåndkle over pakken, slik at de forblir fuktige og ikke tørker ut.

Med fordel så har du laget fyllet til vårrullene på forhånd og de kan gjerne være nedkjølt rett fra kjøleskapet, men ikke frossent.

Bretting | Steg 1 | Vårruller

Start med en ren overflate til å jobbe på, legg ut papiret som vist på bildet med det ene hjørnet mot deg. Da er det lettere å rulle det riktig. Det er verdt å merke seg at vårrullpapiret har to forskjellige sider. Den ene siden er litt ruglete mens den andre siden er glatt. Det er ikke nødvendigvis så veldig lett å se og personlig synes jeg det er lettere å føle med fingeren for å finne ut hvilken side som er hvilken. Man kan se forskjellen, men i starten er det ikke så lett. Dette er noe man venner seg til ettersom man lager flere ruller.

Pass på at den glatte siden ligger ned mot arbeidsflaten. Det har ikke så mye å si på smaken, men rent visuelt vil vårrullene se mye bedre ut om du har den glatte siden på utsiden. Prøv gjerne med en rull så vil du fort se hva jeg mener.

Bretting | Steg 2 | Vårruller

Legg fyllet i det nederste hjørnet nærmest deg. Fyll på etter hvor store du ønsker rullene. Jeg brukte to spiseskjeer per rull. Vårrullene får da en tykkelse som litt tykkere enn en vanlig grillpølse. Pass på at du fordeler fyllet på langs og ikke i en klump, slik at du lettere får formet det til en rull.

Bretting | Steg 3 | Vårruller

Start å rulle fra bunnen og oppover til du kommer nesten halvveis. Det er viktig at vårrullen rulles slik at den er mest mulig symetrisk. Både for syns skyld og for å gjøre rullen «tettere» til friteringen.

Bretting | Steg 4 | Vårruller

Brett inn sidene på vårrullen slik som på bildet. Her er det viktig at kantene som kommer på sidene blir mest mulig rette. Med dette mener jeg at du er nærmest mulig en 90-graders vinkel mellom sidene og bunnen av vårrullen. Får du problemer med at noen av kantene stikker ut når du ruller videre er vinkelen for stor.

Bretting | Steg 5 | Vårruller

Fortsett og rulle videre oppover til du har nesten blitt ferdig med papiret. Ha litt maisenna blandet med vann langs kanten av vårrullen som bindemiddel. Dette vil gjøre at vårrullen ikke åpner seg under fritering.

Legg vårrullene til sides under ett fuktet kjøkkenhåndkle til du er klar for å fritere de. Vårrullene kan også fryses ned i denne tilstanden. Husk at vårrullene må tines før du friterer de etter at det har vært nedfryst.

Vårruller med kjøttdeig og hjertesalat

Beregnet for 4 personer som hovedrett

Ingredienser

  • 30 vårrullpapir
  • 400 g kjøttdeig av storfe
  • 1 gulrot, julienned (tynne staver)
  • 1 hjertesalat, strimlet
  • 1 rød chili, finhakket
  • 3 vårløk, finhakket
  • 2 ss ketjap manis
  • 2 ss østerssaus
  • 1 ts sesamolje
  • olje til steking
  • 4 dl olje til fritering (raps fungerer fint)
  • 2 ts maisenna, til binding av vårruller

Fremgangsmåte

  1. Start med å lage fyllet til vårrullene, da det må kjøle seg ned før du begynner å lage selve vårrullene.
  2. Skrell og kutt 1 gulrot i juliennetykkelse (4mm x 4mm).
  3. Vask 1 hjertesalat og skjær den i tynne strimler.
  4. Finhakk 1 rød chili og 3 vårløk.
  5. Ha litt olje i en panne og varm den opp til medium-/ høy varme.
  6. Stek 400 g kjøttdeig, del den i små biter mens du steker den og stek til alle sidene har blitt pent brune. Tilsett gulrotstavene og finhakket rød chili og fortsett stekingen i 3 – 4 minutter.
  7. Ha oppi strimlet hjertesalat og finhakket vårløk. La dette steke videre i 2 – 3 minutter.
  8. Skru ned varmen litt og ha oppi 2 ss ketjap manis, 2 ss østerssaus og 1 ts sesamolje. Bland dette godt inn og la det steke videre i 2 – 3 minutter til gulrotstavene begynner å bli myke.
  9. Ta fyllet av varmen og sett til sides.
  10. Mens fyllet kjøler seg tar du ut vårrullpapiret og lar det ligge i romtemperatur i 30 minutter.
  11. Når du har åpnet vårullpapiråpakken, fukt ett kjøkkenhåndkle lett med vann og dekk til vårullpakken.
  12. Lag vårrullene som beskrevet i innleggsteksten, steg for steg med bilder.
  13. Når du har laget alle vårrullene du ønsker og er klar til å begynne med friteringen gjør du klar en dyp wok med  4 dl olje. Varm denne opp til rundt 180 grader celcius.
  14. Det er viktig når du friterer at du ikke slipper vårrullene nedi oljen fra stor høyde, da det kan sprute varm olje over alt. Om du ønsker kan du bruke en hullsleiv eller lignende til å senke vårrullene ned i wokenpannen.
  15. Legg frem ett lite fat med litt kjøkkenpapir, som du kan legge de ferdige vårrullene på. Kjøkkenpapiret vil hjelpe til med å trekke til seg overflødig stekeolje fra vårrullene.
  16. Det er viktig at oljen i woken får opprettholde temperaturen sin. Friter derfor mindre puljer med vårruller av gangen. Jeg bruker å fritere 3 – 4 vårruller av gangen.
  17. I motsetning til fritering av poteter, vil du ikke ha behov for å fritere de i to omganger (lav og høy temperatur), da innsiden av vårrullene allerede er ferdigstekt/ -varmet.
  18. Vårrullene er ferdig når du ser at de har fått en fin gyllen og crispy overflate.
  19. Server gjerne med enkel salat, sweet chilisaus og ris.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook