Gå til innhold
13/06/2018

Rømmegrøt med spekefat

Publisert: av

De fleste i Norge har vokst opp med grøt som tradisjon til jul, og da er det ofte risengrynsgrøt (risgrøt) som står på menyen. Men jeg vil tro at fåtallet av dagens unge kommer til å vokse opp med rømmegrøt som en del av kosten, noe som er utrolig synd, da dette er en grøt med en helt fantastisk smak. Rømmegrøt har vært en del av gammel norsk tradisjon langt tilbake og ble ofte servert i sammenheng med barsel, jonsok og slåtten.

Men hvorfor har akkurat rømmegrøten blitt unnlatt på  middagsbordet i nyere tider? Vel, rømmegrøt har en del kalorier og man bør vel kanskje ikke spise det for ofte av den grunn, men jeg tror også at folk kanskje blir litt skremt på bakgrunn av navnet «rømme»grøt, da dette kanskje er noe folk forbinder med en litt syrlig smak som passer seg best som tilbehør.

Rømmegrøt inneholder ikke allverdens med ingredienser og er heller ikke så vanskelig å lage. Servert sammen med kanel, sukker, spekemat, flatbrød og rød saft, har du ett fantastisk festmåltid på 1-2-3.

Rømmegrøt

Ingredienser

  • 3 dl seterrømme
  • 1 dl hvetemel
  • 3 dl helmelk
  • 1/2 ts salt

Fremgangsmåte

  1. Kok opp rømmen forsiktig og la den småputre under omrøring i 6-7 minutter.
  2. Finn frem en sikt og sikt forsiktig inn halvparten av melet mens du rører rundt.
  3. La grøten småputre på svak varme til det danner seg små dammer med smør i grøten, tipp kjelen litt til siden og la smøret renne ned til enden. Bruk en skje og øs dette over i en liten bolle. Fortsett å gjør dette til du har fått vekk omtrent 8-10 ss med smør, hvis du presser litt ned med skjeen i grøten vil du se at smøret vil piple litt raskere frem.
  4. Sikt inn resten av melet og begynn å bland inn litt og litt melk under omrøring.
  5. Når du har helt i all melken lar du grøten koke videre i 5-6 minutter. Smak til med salt.
  6. Server med sukker, kanel, spekemat og flatbrød.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook