Kjøttkaker er en velkjent klassiker i de norske hjem, som jeg tror de fleste har ett forhold til. Den har lenge kommet på en knepen andreplass i avstemmingen om Norges nasjonalrett, rett etter fårikålen, som faktisk har sin egen dag som feires siste torsdag i september.
Når det kommer til kjøttkakene, er det mye tradisjonelt tilbehør. De mest vanlige vil jeg tro er poteter, brun saus, ertestuing og tyttebærsyltetøy. Noen foretrekker kanskje å servere kjøttkakene sammen med kålstuing. Hva mener du? Ertestuing, kålstuing eller ja takk begge deler? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet nedenfor.
Hvordan man lager ertestuingen varierer, mange foretrekker å bruke grønnsaks- eller kjøttkraft. Personlig foretrekker jeg å bare blande erter sammen med godt smør, da jeg føler at kraften gjør ertestuingen litt for «flytende».
Det er sikkert også flere som kan reagere på at jeg benytter soyasaus i brun sausen, men jeg rett og slett elsker smaken av soyasausen i brun saus, så det er nesten alltid en selvfølge her i hus. Så har du ikke prøvd, anbefaler jeg at du prøver neste gang.
Beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
Kjøttkaker
- 400 g kjøttdeig av storfe
- 2 ss potetmel
- 1/2 ts muskat, revet
- 1 ts pepper
- 1 ts salt
- 1 eggeplomme
- 1,5 dl melk
- smør til steking
Brun saus
- 4 ss smør
- 4 ss hvetemel
- 4 dl kjøttkraft, storfe
- 1 ss soyasaus
- 1/2 ts pepper
Ertestuing
- 250 g frosne selskapserter
- 50 g smør
- salt og hvit pepper
Fremgangsmåte
- Start med å gjøre klar og sette på potetene.
- Bland godt sammen 400 g kjøttdeig, 1/2 ts revet muskat, 1 ts pepper og 1 ts salt i en store bolle.
- Tilsett gradvis 2 ss potetmel mens du elter det godt inn i deigen.
- Når du har hatt oppi alt potetmelet tilsetter du 1 eggeplomme. Hell gradvis i 1,5 dl melk, slik at du får en jevn og fin masse.
- Jeg beregner å kunne lage 10 stk kjøttkaker av 400 g kjøttdeig. Del deigen i 10 like stykker og form til små kaker.
- Varm en panne og smelt smør, stek kjøttkakene i puljer, slik at de får en fin stekeskorpe og ikke koker i væsken.
- Når kjøttkakene har fått en fin mørk farge på begge sider kan du legge de til sides. De trenger ikke å være helt gjennomstekt, da de skal koke litt videre i den brune sausen.
- Start med å lage en jevning til den brune sausen ved å smelte 4 ss smør i en gryte og tilsette 4 ss hvetemel. La denne jevningen surre til den har fått en «nøttebrun» farge, før du gradvis tilsetter 4 dl kjøttkraft under omrøring. Start med å tilsette 1/3 av kraften, rør rundt og la sausen tykne. Gjenta dette til du har hatt oppi all kraften.
- Når sausen har tyknet tilstrekkelig en siste gang, har du i 1 ss soyasaus og maker til med pepper.
- Ha kjøttkakene oppi brun sausen og la de «koke» seg ferdig.
- Kok opp vann til ertene, tilsett 250 g frosne selskapserter og la de koke i 1 minutt.
- Hell av vannet av ertene og bland inn 50 g smør. Kjør alt til en fin masse med en stavmikser og smak til med salt og hvit pepper.
- Server gjerne med tyttebærsyltetøy.