Når det kommer til hvit fisk er torsk en stor favoritt i hjemmet, og da spesielt den lettsaltede varianten. Denne retten med potetmos og stekte grønnsaker er en av de rettene som vi roterer på torsdager, som er vår «fiskedag». Her kan du fritt velge om du ønsker å bruke naturell fisk eller lettsaltet, men siden jeg baker den med salt smør foretrekker jeg naturell fisk.
Selv om denne retten inneholder noe flere ingredienser enn det jeg vil kalle tradisjonell torsk, føler jeg at den fortsatt kjennes ut som en tradisjonell fiskerett.
Chilien og vårløken er med på å gi retten det lille ekstra og gir litt styrke til retten, for å ikke nevne en herlig farge.
Beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
Torsk
- 800 g torsk, naturell
- 6 ss smør
Grønnsaker og tilbehør
- 1 brokkoli, delt i små buketter
- 3 gulrøtter, i skiver
- 6 vårløk, i tynne skiver
- 1/2 gul løk, finhakket
- 1 chili, finhakket
- 140 g tørrsaltet bacon, sprøstekt og finhakket
- 75 g peanøtter, usalta, finhakket
- 50 g smør, smeltet
Potetmos
- 700 g poteter, type melne (pimpernell, troll eller kerrs pink)
- 4 ss smør
- 1,5 dl melk
- salt og pepper
Fremgangsmåte:
- Forvarm stekeovnen til 180 °C.
- Rens og kutt 700 g poteter i like biter, ha de i en kjele med vann og kok til møre.
- Rens og del 1 brokkoli i mindre buketter.
- Vask 3 gulrøtter og kutt de i tynne skiver, gjerne diagonalt for syns skyld. Skjær 6 vårløk i tynne skiver, spar litt av det mørkegrønne til garnityr.
- Finhakk 1/2 gul løk.
- Stek 140 g tørrsaltet bacon til det blir sprøtt. Legg til side på ett kjøkkenpapir, slik at mest mulig av fettet renner av.
- Del opp 800 g torsk i porsjonsstykker og legg de i en ildfast form. Legg litt smør over hvert av stykkene og sett de inn i ovnen. La stå i 15-20 minutter, til fisken begynner å flake når du presser lett på den.
- Finn frem en stor stekepanne eller wok, ha i olje og varm den opp til middels/ høy varme. Stek brokkoli og gulrøtter i 5-6 minutter. Sett til sides.
- Tørk over stekepannen eller woken, tilsett litt olje og varm opp til middels varme. Fres 1/2 finhakket gul løk og vårløk i 4-5 minutter til løken har blitt blank og gyllen.
- Finhakk 1 rød chili, sprøstekt bacon og den mørkegrønne delen av vårløken.
- Når potetene er ferdig, mos de sammen med 4 ss smør, og tilsett melk gradvis mens du rører rundt til mosen har fått en lett og luftig konsistens. Smak til med salt og pepper.
- Ha potetmos, grønnsaker og torsk på en tallerken. Dryss over finhakket peanøtter, chili, bacon, løk og vårløk. Smelt til slutt litt 50 g smør og hell det over fisken før
servering.