Innlegget er sponset av Arla Foods / Castello som en del av en utfordring gitt til bloggere.
Vi matbloggere ble utfordret til å lage en rett som inneholdt osten Castello Blå, og kokebloggen.no tok selvfølgelig utfordringen. Det jeg finner så fascinerende med ost, er at den kan serveres på så utrolig mange spennende måter og at det finnes så utrolig mange variasjoner der ute. For å være helt ærlig, vil jeg mene at det finnes en favoritt der ute for alle og enhver, og har du ingen favoritt enda, så anbefaler jeg deg å eksperimentere med diverse oster inniblant. Mange av de større kjedebutikkene har ofte gode tilbud på butikkskjært ost, normalt mellom 30 – 50 %, dette er en god anledning for å kunne prøve noe nytt til en liten penge.
Hele ideen bak retten er å vise variasjoner i bruken av Castello Blå. Selv om det i utgangspunktet er tre forskjellige retter, har jeg valgt å presentere det som en rett. I løpet av denne retten vil vi bevege oss til Japan og smake på en litt utradisjonell sushi, ta turen videre til Italia for å nyte herlig smaksbombe av en pizza og til slutt lande i Amerika og sette tennene i en amerikansk yndling, sloppy joes, med en liten vri. Jeg håper du vil nyte denne lille kulinariske reisen like mye som det jeg gjorde.
Castello Blå er en veldig smaksrik ost og kan gi mange retter ett ekstra lite piff i riktig retning. Jeg valgte i denne retten å benytte avokado som topping på maki-rullene som er med på binde sammen alle smakene i maki-rullen. Skulle du ønske en mer utpreget smak av osten, kan du velge å droppe avokadoen. Siden jeg bruker spekeskinke som en ingrediens vil det i utgangspunktet ikke være behov for å tilføye noe soyasaus, da saltet i spekeskinken vil være med på balansere ut syrligheten i eddiken som er tilsatt i sushi-risen. Pasjonsfrukten er tilføyd for gi et lite syrlig kick i det du biter ned.
Skulle du være i tvil, så bør ett noripapir være tilstrekkelig til to ruller med maki. Hver rull med maki vil kunne deles opp i seks til åtte biter. Normalt sett vil maki-ruller som kun innholder en ingrediens deles i seks biter og de med to eller flere i åtte som i denne retten.
Kombinasjonen av det salte fra spekeskinken og det søte fra fikene, sammen med Castello Blå får virkelig munnen til å løpe i vann. Disse tre ingrediensene er noe som gjerne kunne blitt servert alene, enten kaldt eller varmt bakt i ovn. Skulle du ønske å bake dette i ovn kan jeg anbefale å lage et lite kutt i fikenen, ta en stor og god bit med Castello Blå og fylle inni. Dekk hele fikenen med spekeskinke. Lag en liten pose av bakepapir og knyt en knute med litt hyssing på toppen for å forsegle alt. Bak alt i forvarmet ovn på 180 grader celcius i 10-12 minutter.
Ingrediense i sloppy joesene som er brukt her, er tradisjonelle ingredienser som man ville kunne finne i typiske amerikanske oppskrifter. Det som gjør den litt ekstra spennende er Castello Blå-melten som er tilsatt. Har du ikke prøvd å smelte Castello Blå, er det noe som er å anbefale på det sterkeste. Når osten smelter er det som om det blir en helt ny ost, men med de samme nyanserte smakene man forventer av en blåmuggost.
Vi starter vår kulinariske reise med en rask tur til Japan, hvor sushi er å regne som en tradisjonell rett, som også med tiden har fått ett godt fotfeste i Norge. Retten som her blir servert er; Castello Blå-makiruller med agurk, gulrot, spekeskinke, avokado og pasjonsfrukt.
Etter stoppet vårt i Japan tar vi turen videre mot vest og besøker et land i Europa, nemlig Italia. Det er tre ting som kommer til tankene når jeg hører Italia; pasta, pizza og hvitvin, så hvorfor ikke prøve oss på en Castello Blå-ost-pizza med fiken og spekeskinke.
Reisen vår slutter i den vestlige delen av verden, i Amerika. Mange vil nok tenke hamburger når de skal nevne amerikansk mat, men for meg er sloppy joes en rett jeg føler er hel-amerikansk og en rett mange amerikanere vil kjenne seg igjen i. Når det kommer til å tilføye ost til sloppy joes, kan det vel anses å være noe utradisjonelt, men jeg lover deg at du ikke vil angre når du setter tennene i en Sloppy joes med Castello Blå-melt.
Oppskriften er rikelig for 6 personer.
Ingredienser
Maki
- 2 stk noripapir
- 250 g sushiris, ukokt
- 2 ss risvin
- 2 ss sukker
- 1/2 agurk, delt i lengden, kjernet renset og delt i staver
- 1 gulrot, delt i staver
- 75 g castello blå, skjært i avlange skiver
- 2 avokado, finsnittet
- 2 pasjonsfrukt
Pizza
- 4,5 dl hvetemel
- 50 g fersk gjær
- 1 ts salt
- 1,5 dl vann
- 6 ss rapsolje
- 6 ss crème fraîche
- 75 g castello blå
- 4 fiken, delt i båter
- 15 skiver spekeskinke
- 50 g ruccola
Sloppy joes
- 6 burgerbrød
- 400 g kjøttdeig av storfe
- 1 rød paprika, i biter
- 1 bks hele flådde tomater
- 2 ss tomatpuré
- 2 ss brunt sukker
- 2 ss worcestersaus
- 2 ss rødvinseddik
- 1 ts cayennepepper
- 2 ts paprikakrydder
- 1/2 ts hvit pepper
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts svart pepper
- 75 g castello blå
Fremgangsmåte
- PIZZA Start med å sette deigen for pizzaen, siden den skal heve.
- PIZZA Rør ut gjæren i lunket vann, og tilsett olje.
- PIZZA Bland mel og salt, ha i det våte og bland.
- PIZZA La deigen heve i minst 20 minutter.
- MAKI Kok risen etter anvisning på pakken, i dette tilfellet 250 g ris til 400 ml vann, la det simre i rundt 10 minutter eller til all væsken er kokt vekk.
- SLOPPY JOES Sett en panne på platen og la den bli varm, imens kutter du paprikaen i biter og legger til side.
- MAKI Bland sammen risvin og sukker og bland inn i risen. La risen kjøle seg til romptemperatur.
- SLOPPY JOES Brun kjøttdeigen i pannen, når kjøttdeigen har blitt brun tilsetter du paprikaen. La dette frese i 2-3 minutter. Ha i brunt sukker og la dette smelte godt inn i blandingen før du har i tomatpure og lar dette frese raskt i 15-30 sekunder.
- PIZZA/ SLOPPY JOES Forvarm ovnen til 250 grader, sett gjerne inn pizzastein hvis du har det.
- SLOPPY JOES Ha i tomatene, worcestersausen og rødvinseddiken. Knus tomatene litt, gi det hele et lite oppkok og la det koke videre i 2-3 minutter.
- SLOPPY JOES Rør rundt og tilsett krydder. Smak til med salt og pepper. La det hele småkoke på lav varme.
- MAKI Skrell gulrot, rens agurk og kutt de i staver.
- PIZZA Når deigen er ferdighevet, deler du den i tre og ruller de til små boller. Kjevle bollene ut til tynne pizzabunner.
- PIZZA Smør på 1-2 ss crème fraîche på hver bunn. Topp med Castello Blå, fiken og spekeskinke. Sett pizzaen i ovnen og stek pizzaen i 10-12 minutter avhengig av tykkelse.
- MAKI Kutt noripapiret i ønsket bredde, nok til å gå rundt fyllet med litt overlapp. Wrap en bambusmatte i plastfolie. Legg noripapiret på bambusmatten og ha på ris, slik at det dekker hele papiret. Snu Papiret og legg fyllet inn på midten av papiret. Spekeskinken kan du rulle sammen til små staver. Bruk bambusmatten til å rulle sammen maki-rullene.
- MAKI Del avokadoen i to, ta ut steinen og ta av skallet. Finsnitt avokadoen i tynne skiver, men pass på at den forblir hel i formen. Ta knivbladet og press forsiktig på avokadoen, slik at den legger seg flat. Legg så dette over maki-rullen din og press forsiktig ned og pakk den inn på sidene. Tips. når du skal dele makir-rullene dine, pass på at kniven din er fuktig, så dypp den i kaldt vann før du kutter. Det kan også være lurt å bruke plastfolie rundt maki-rullen mens du kutter for å hindre at det detter fra hverandre.
- SLOPPY JOES Finn frem burgerbrødene og del de i to, fyll opp med sloppy joes blandingen og ha på Castello Blå på toppen. La disse slå følge med pizzaen den siste dele av steketiden, slik at osten smelter skikkelig godt, men ikke så lenge til at den begynner å «crispe».
- MAKI Like før servering, deler du pasjonsfrukten, ha frøene oppå makirullene.
- PIZZA/ SLOPPY JOES Ta pizzaen og sloppy joes ut av ovnen. Legg på toppen av sloppy joes og del pizzaen i biter.
- PIZZA Legg på litt ruccola på pizzaen og dryss litt olivenolje og nykvernet pepper over.
- Anrett alt på ett fat.