Denne retten falt umiddelbart i smak hos hele familien, og er en oppskrift som garantert får plass i neste kokebok. Smakene i retten er en herlig blanding av godt krydder og sødme. Mye av oppskriften baserer seg på typiske spanske ingredienser, og kan minne litt om den kreolske retten jambalaya.
Jeg valgte å bruke hermetiske cherrytomater, men de kan byttes ut med andre typer hermetiske tomater etter ønske. Det er også mulig å bytte ut chorizoen med rå chorizo om du ikke ønsker like mye tyggemotstand i retten, men jeg foretrekker den spekede varianten.
I det siste har jeg fått helt dilla på å bruke chorizo som grunnlag for en del av rettene mine. Chorizo er en spansk pølse som i hovedsak er krydret med paprika, men ofte kan man finne hvitløk og andre typer urter i den. Både fargen og smaken chorizoen bidrar med i retten er nesten guddommelig.
Det som er så fantastisk når man bruker chorizo som en slags base for retten er den herlige fargen som setter seg i resten av ingrediensene. Her ser du chorizoen som har stekt seg litt i olje og har frigitt en helt vanvittig farge i oljen som igjen setter seg i hvitløken og kyllingen.
Siden det er en del ingredienser i denne retten og jeg ofte ønsker å bruke opp mesteparten av ingrediensene, så langt det er mulig, blir denne retten ganske stor og kan fint mette 4-6 voksne personer.
Ikke bare er retten ett fargespill å se på men smakene treffer på alle de riktig stedene.
Beregnet for 4-6 voksne
Ingredienser
Kyllinggryte med ris og chorizo
- 500 g kylling, lårfilet, i biter
- 225 g chorizo, speket, i biter
- 300 g kikerter, ferdig bløtlagt
- 350 g mais
- 400 g hermetiske tomater
- 2 dl basmatiris, ukokt
- 4 dl vann
- 1 grønn paprika, i biter
- 1 rød paprika, i biter
- 1 rød chili, finhakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 2 ts paprikakrydder
- 1 ts salt
- 1 ts svart pepper, malt
- 50 g dill, finhakket
- olje til steking
Fremgangsmåte
- Start med å fjerne skinnet på 225 g chorizo og kutt den i små biter og legg til sides.
- Finhakk 2 fedd hvitløk og 1 rød chili, husk å fjerne frøene fra chilien før du finhakker hvis du ikke ønsker den så sterk. Legg til sides.
- Kutt 1 grønn paprika og 1 rød paprika i biter og legg til sides.
- Del opp 500 g kyllinglårfilet i mindre biter og legg til sides.
- Ha litt olje i en wok eller stor stekepanne. La den bli tilstrekkelig varm.
- Legg oppi 225 g chorizo og la den frese i 1-2 minutter.
- Tilsett hvitløk og chili og la det frese videre i 1 minutt, før du tilsetter 500 g kylling og lar det steke videre i 3-4 minutter. Det er ikke så viktig at kyllingen blir helt gjennomstekt, men gjerne pass på at alle overflater har fått farge.
- Ha i paprikaene og la alt steke videre i 1 minutt, før du har i 300 g kikerter, 350 g mais og 2 ts paprikakrydder. La dette steke videre i 1-2 minutter.
- Hell over de hermetiske tomatene, knus disse lett med en gryteskje og dette koke videre i 2-3 minutter.
- Ha til slutt i 2 dl basmatiris og 4 dl vann og la dette koke videre i 20-25 minutter, til risen er ferdigkokt.
- Smak til med salt og pepper.
- Finhakk dill og strø det over før servering.