En av høstens mange herlige råvarer er eple. Eple er nok noe mange sammen med sopp forbinder med høstsesongen, spesielt siden dette er høytiden for innhøsting av de norske eplene. Aromaeplene kommer opprinnelig fra Sverige og er den eplesorten vi spiser mest av i Norge. Dette er kanskje ikke helt uten grunn og for meg er er nok aroma-eplene av favoritten blant de eplene som produseres i Norge.
Som mange andre liker jeg å støtte lokale produsenter, en av disse er Egge Gård som produserer en fantastisk eplemost kalt Liereple Eplemost som kommer både på glassflaske og kartong, stort sett tilgjengelig i de fleste butikker her i Buskerud. Eplemosten er herlig frisk og velsmakende og fungerer like fint i mat som i denne retten som i glasset til retten.
Beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
- 700 g svinekoteletter
- salt og pepper
- olje til steking
Eplesaus
- 1 dl eplemost, liereple
- 6 ss mørk sirup
- 1 ts dijonsennep
- 1 ts chiliflak, knust
Potet- og blomkålmos
- 200 g poteter
- 200 g blomkål
- 100 g parmesan
- 3 ss smør
- 0,5 dl melk
- salt og pepper
Kålsalat
- 200 g hodekål, tynne strimler
- 2 epler, aroma, tynne skiver
- 25 g svisker, i biter
- 4 ss av eplesausen
Fremgangsmåte
- Start med å skrelle 200 g poteter og 200 g blomkål. Ha dette i en kjele med vann, dryss over litt salt kok opp. La dette koke til det blir mørt.
- Forvarm ovnen til 200 grader celcius.
- Bland sammen 1 dl eplemost, 6 ss mørk sirup, 1 ts dijonsennep og 1 ts knuste chiliflak i en kjele og la det koke opp. Skru ned varmen og reduser væsken til halvparten.
- Skjær 200 g hodekål i tynne strimler og 2 epler i tynne skiver. Grovkutt 25 g svisker og bland sammen med kålstrimler og epleskiver. Ha dette i en kjele og tilsett 4 ss av eplesausen du lagde tidligere. Vend dette godt inn i salaten og la det surre på lav varme. Pass på å vende rundt på salaten inniblant.
- Gni 700 g svinekoteletter inn med salt og pepper. Lag små snitt i fettranden, slik at de ikke bøyer seg under steking. Stek de i en varm panne til de har fått en fin stekeskorpe. Flytt de over i en ildfast form.
- Før du setter inn svinekotelettene i ovnen, hell over eplesausen og pass på at alle svinekotelettene blir skikkelig dekket med eplesaus. La de stå i ovnen i 10-15 minutter, til de er gjennomstekt. Sjekk gjerne like før du tar de ut ved å kutte litt i midten og ved beinet på svinekotelettene, pass på at det ikke er noe rosa.
- Når potetene og blomkålen er ferdigkokt, hell av vannet og mos de sammen med 100 g revet parmesan, 3 ss smør og 0,5 dl melk. Juster melkemengden etter behov, da det ikke alltid er ett nøyaktig mål melk som må til for å få ønske konsistens. Smak til med salt og pepper.
- Etter at kotelettene er ferdig, kan du helle eplesausen som er igjen i formen over i ett sausenebb.
- Server svinekotelettene med potet- og blomkålmos, kålsalat og eplesaus.