Gå til innhold
13/06/2018

Fårikålens dag

Publisert: av

Fårikål har gang på gang blitt kåret til Norge sin nasjonalrett, sist gang i 2014 og første gang i 1972.  Ved siste avstemning vant fårikålen med 45 % av stemme mot 36 % stemmer for kjøttkakene. Siden dette er Norge sin nasjonalrett skulle det vel bare mangle at retten har sin egen dag. Fårikålens dag som det har kommet til å hete, faller på siste torsdag i september og i år er dette 24. september.

Fårikålens Venner er en ekte grasrotbevegelse, bestående av lokalt innstiftede fåreninger med full styrings- og oppløsningsrett, uten noe som helst ansvar eller rapporteringsplikt utover hva de lokale vedtekter måtte diktere. Fårikålens Venner har ingen generalsekretær, ikke noe landsmøte, intet kontorbygg og i hvert fall ingen medlemslister.

Tekst lånt fra www.farikal.no

Ønsker du mer informasjon om fårikål og fårikålens venner kan du gå inn på nettsiden www.farikal.no.

I anledning av fårikålens dag som er i morgen, tenkte jeg at kunne dele oppskriften på en klassisk fårikålgryte som vi benytter her i huset. Får, kål, vann og krydder, ikke noe mer komplisert enn det. Kommer du til å ta del i fårikålens dag? Legg gjerne igjen en kommentar til hvordan du må ha din fårikål servert, eller om du mener det er helt ok med litt forandring.

Klassisk Fårikål

Beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

  • 2 kg fårikålkjøtt
  • 2 kg hodekål
  • 5 ts hel sort pepper
  • 2 ts salt
  • 4 dl vann

Fremgangsmåte

  1. Start med å skylle yttersiden av kålhodet, ev. rive av de ytterste bladene.
  2. Del 2 kg hodekål i båter og fjern den midterste delen av stilken. La det være igjen en halv centimeter, slik at bladene holder seg sammen.
  3. Start med å legge fårikålkjøtt og hodekål lagvis i en stor kjele, begynn med fårikålkjøtt og legg det med fettsiden ned.
  4. Mellom hvert lag strør du på litt salt og pepper. Siden vi har yngre barn i vår hustand bruker jeg en pepperbøsse til å ha pepperen i.
  5. Når du har fylt opp kjelen eller har gått tom for hodekål og fårikålkjøtt, heller du over 4 dl vann. La vannet koke opp og skru ned varmen slik at det bare såvidt småkoker.
  6. Fårikålen er ferdig når kjøttet løsner fra beinet. Typisk anbefalt koketid er 2 timer, men desto lenger det koker desto bedre blir smaken etter min mening, så har du mulighet la det gjerne koke i 4-5 timer.
  7. Server sammen med kokte poteter.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook