Gå til innhold
13/06/2018

Polenta med vossakorv og tomatsaus

Publisert: av

Her i Norge har vi ingen spesiell tradisjon rundt polenta, eller maisgrøt som man kan kalle det på godt norsk. Iallefall ikke på samme måte som vi har med rømmegrøt og risengrynsgrøt. Det er kanskje også derfor det ikke er så lett å finne maismel eller polentagryn i norske butikkhyller. Men om du lurer på hvor man får kjøpt maismel til polenta, er det å få tak i Meny-butikker og enkelte Spar-butikker. Størst sjanse for å finne det har du ved å besøke en butikk som spesialiserer seg på utenlandske matvarer, da merket som corn flour, polenta, polenta flour, grits eller corn meal.

Ingredienser | Polenta med vossakorv og tomatsaus

Derimot når det kommer til vossakorv, har vi nordmenn en langt lenger tradisjon. Selve ordet korv, som er det svenske ordet for pølse, har nok en opprinnelse fra vårt naboland Sverige. Ordet korv var fra gammelt av var et ord som beskrev noe som var bøyd. Pølse er for øvrig et ord som vi har lånt av våre naboer i sør, Danmark.

Vossakorvens opphav kan som navnet tilsier stedfestes til Voss, hvor de har en lang tradisjon med produksjon av denne pølsen. Det som ofte kjennetegner en god vossakorv er en utpreget fåre- og røyksmak. Så når du skal ut å handle, prøv å vær på utkikk etter vossakorv som har ett godt lam- og/ eller fårekjøttinnhold og er røkt i eldhus.

Og om man ikke alltid nødvendigvis bruker vossakorven som hovedrett, er det iallefall mangfoldige nordmenn som sverger til vossakorv ved siden av julens pinnekjøtt. Er du en av disse?

Polenta med vossakorv og tomatsaus

Beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

Vossakorv

  • 350 g vossakorv
  • olje til steking

Polenta

  • 2,5 dl maismel (polenta-mel)
  • 7 dl vann
  • 3 dl melk
  • 100 g smør
  • 100 g grana padano, revet

Tomatsaus

  • 1 gul løk, finhakket
  • 1 rød chili, finhakket
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 boks hele flådde hermetiske tomater
  • 2 ss sukker
  • 1 ss extra virgin oliven olje
  • 15 g kruspersille, grovhakket
  • salt og pepper
  • olje til steking

Fremgangsmåte

  1. Start med å koke opp 7 dl vann.
  2. Finn frem 2,5 dl maismel og hell det sakte oppi det kokende vannet mens du rører rundt.
  3. Rør maismelet godt inn og tilsett 3 dl melk gradvis, til du får ønsket konsistens. Den vil fastne litt under kokingen så lag den gjerne litt mer flytende enn det sluttresultatet du ønsker.
  4. La polentan koke på svak varme, under jevnlig omrøring i 45 minutter. Pass på at konsistensen ikke blir for tykk underveis. Spe med melk om nødvendig.
  5. Finhakk 1 gul løk og 1 rød chili. Fjern gjerne frøene fra chilien om du ønsker en mildere saus.
  6. Ha litt olje i en dyp stekepanne eller kjele, varm opp til medium/ høy varme og stek løken i 3 – 4 minutter til den begynner å bli nesten gjennomsiktig. Tilsett finhakket chili og 2 ss tomatpuré rør godt rundt og la det steke videre i 1 – 2 minutter under omrøring.
  7. Ha i 1 boks med hele flådde hermetiske tomater, knus de lett med baksiden av en sleiv eller lignende. Tilsett 2 ss sukker og 1 ss extra virgine oliven olje.
  8. La dette få ett oppkok og skru ned temperaturen til medium/ lav varme, la det småkoke i 10 – 12 minutter før du kjører til en jevn masse med en stavmikser.
  9. Fjern skinnet fra 350 g vossakorv og del den i skiver. Ha litt olje i en stekepanne og varm opp til medium/ høy varme stek på begge sider til du får en fin stekeskorpe.
  10. Når det er omtrent 15 minutter igjen av koketiden til polentaen har du i 100 g smør og 100 g grana padano. Rør dette godt inn og la polentaen koke seg ferdig under omrøring.
  11. Server polentaen sammen med vossakorven og tomatsausen. Grovhakk 15 g kruspersille og kvern litt sort pepper som du strør over før servering.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook