Gå til innhold
13/06/2018

Teriyakilaks med stekte nudler

Publisert: av

Teriyaki har sin opprinnelse fra Asia, nærmere bestemt Japan. I utgangspunktet er teriyaki en måte å tilberede kjøtt på, hvor kjøttet blir grillet med en glasering basert på soyasaus, mirin (en søtere variant av risvin) og sukker.

Du har nok sett mange varianter av forskjellige teriyaki-inspirerte retter, og ikke minst variasjon i hvilke kjøttyper som er brukt. I Japan er det nok fiskekjøtt som er mest brukt i sammenheng med teriyaki og mindre bruk av kjøtt som kylling, svin og biff. De sistnevnte kjøtttypene er klart mer vanlig å se i vestlige retter inspirert av teriyaki.

Closeup | Teriyakilaks med stekte nudler

Laks, stekte nudler med friske, crispy grønnsaker er en herlig kombinasjon. Man kan selvfølgelig variere med hvilke grønnsaker man ønsker å bruke, men jeg elsker rett og slett det knasende elementet som aspargesbønner gir retten. Så aspargesbønner er absolutt og anbefale her.

Teriyakilaks med stekte nudler

Beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

Teriyakilaks

  • 700 g laksefilet, med skinn
  • olje til steking

Teriyakimarinade

  • 4 ss soyasaus
  • 2 ss vann
  • 1 ss mirin (ev. risvin)
  • 4 ss brunt sukker
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss ingefær, reven (1,5 cm 1,5 cm bit)

Stekte nudler

  • 250 g eggnudler
  • 200 g aspargesbønner
  • 2 gulrøtter, tynne staver/ strimler
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 rød chili, tynne skiver
  • 3 vårløk, skivet
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss riseddik
  • olje til steking

Fremgangsmåte

  1. Start med å finhakke 2 fedd hvitløk . Riv 1 ss ingefær, tilsvarer omtrent en bit på 1,5 cm x 1,5 cm.
  2. Ha 4 ss soyasaus, 2 ss vann, 1 ss mirin, 4 ss brunt sukker, finhakket hvitløk og reven ingefær i en liten kjele. Sett på en plate og skru temperaturen opp til medium slik at det såvidt koker.
  3. La marinaden koke til alt sukkeret har løst seg opp. Ta av platen og sett til sides.
  4. Rens og trim 700 g laksefilet, lag noen snitt langs skinnsiden av laksen. Dette vil hjelpe på marinaden å trenge bedre inn i kjøttet, samtidig som det gjør at skinnet blir lettere sprøtt.
  5. Ha laksen i en form eller lignende, bruk gjerne en frysepose om du ikke har noe annet. Hell over marinaden og sett kjølig.
  6. Kok opp 250 g eggnudler etter anvisning på pakken (varierer fra merke til merke) typisk 2 – 3 minutter. Når de er ferdigkokt, skyll de i kaldt vann og ha de over i ett dørslag slik at de får rent av seg mest mulig vann,
  7. Finhakk 1 fedd hvitløk, skjær 1 rød chili i tynne skiver og del 3 vårløk i skiver. La den mørkegrønne delen og den lyse delen av vårløken ligge hver for seg. Trim av endene på 200 g aspargesbønner.
  8. Skrell 2 gulrøtter og skjær de i tynne staver/ strimler.
  9. Tilsett litt olje i en stekepanne og varm opp til medium/ høy varme. Legg de marinerte laksebitene med skinnsiden ned og la de ligg til du ser at kjøttet har blitt varmet 2/3 av veien opp. Dette er litt vanskeligere å se på laks som har blitt marinert med teriyakimarinade enn på ren laks. Når laksestykkene har blitt stekt 2/3 av veien snur du de og lar de steke i ytterligere 1 – 2 minutter på andre siden. Laksestykker trenger gjerne ikke være helt gjennomstekt, da blir de ofte litt tørre.
  10. Ha litt olje i en wok eller stekepanne og varm opp til medium/ høy varme. Ha oppi hvitløk og chili og la dette frese raskt i 1 minutt før du tilsetter aspargesbønner og gulrøtter og lar dette steke videre i 2 – 3 minutter, til de har begynt å bli litt myke. Ha i eggnudlene og den lyse delene av vårløken, stek videre i 3 – 4 minuter før du tilsettter 2 ss soyasaus og 1 ss riseddik og lar det steke raskt mens du rører rundt i 1 – 2 minutter til all væsken har satt seg til nudlene.
  11. Server de teriyakimarinerte laksestykkene sammen med de stekte nudlene. Dryss over litt av den mørkegrønne delen av vårløken over før servering.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook